Imbro Tkalac rođen je u bogatoj trgovačkoj obitelji. Do svoje jedanaeste godine školovao se kod kuće, nakon čega upisuje gimnaziju, koju naposljetku završava u Grazu, u koji odlazi 1843. g. Studirao je pravo i filozofiju na nekoliko europskih sveučilišta. Doktorirao je 1848. g. u Heidelbergu doktorskom disertacijom De religione Christiana in Slavis introducta-propagata-reformata… U domovinu se vratio 1849. g., nakon čega se posvećuje publicističkom radu i radi kao tajnik Trgovačke komore u Zagrebu. Godine 1861. odlazi u Beč i pokreće list Ost und West u kojemu je često pisao tekstove usmjerene protiv austrijske politike. Zbog oštrog pisanja protiv Habsburške monarhije bio je osuđivan te je nekoliko mjeseci proveo u zatvoru. Nakon što je protjeran iz Austro-Ugarske Monarhije, nastanjuje se u Italiji gdje je radio kao analitičar i stručnjak za jugoistočnu Europu u Ministarstvu vanjskih poslova. Cijelo vrijeme bavio se publicističkim radom. Surađivao je u mnogim talijanskim i njemačkim listovima te je objavio više knjiga. Važnija djela su mu: Hrvati, Srbi i Madžari. Njihovi međusobni odnosi i odnosi prema Njemačkoj (Croaten, Serben und Magyaren. Ihre Verhältnisse zueinander und zu Deutschland, 1848.), Pitanje austrijsko. Kome, kako i kada valja rešiti ga? (1866.) i Mladenačke uspomene iz Hrvatske (Jugenderinnerungen aus Kroatien, 1894.), autobiografsko djelo u kojemu opisuje svoje djetinjstvo i mladost provedenu u Karlovcu.

Izvor teksta: Feldman, Andrea. Imbro Ignjatijević Tkalac : europsko iskustvo hrvatskog liberala : 1824-1912. Zagreb : Izdanja Antibarbarus, 2012. Dvoržak, Stanko. Karlovački portreti : Imbro Ignjatijević Tkalac, Dragojla Jarnević, Milan Vrbanić. Zagreb : Izdavački zavod Jugoslavenske akademije, 1963.; Izvor slike: Tkalac, Imbro Ingnjatijević. // Proleksis enciklopedija. https://proleksis.lzmk.hr/47119/ (23. 04. 2021.).


Poticaj za pokretanje prve karlovačke radio postaje dali su članovi Radio kluba Karlovac. Projekt za radio odašiljač snage 50 W i čujnosti do 40 km napravio je inženjer Ivan Taloš koji je 28. 4. točno u 15,00 sati na srednjem valu od 188, 8 m odaslao prvi pokusni signal u eter riječima: „Pažnja, pažnja, ovdje Radio-Karlovac!” Nakon uspješne probe, radio stanica je premještena u podrum Samačkog hotela na Švarči u prostorije Radio kluba. Prostorije Radio Karlovca u početku su bile vrlo skromno opremljene – ­ na jednom stolu bio je smješten odašiljač, dva gramofona, mikrofon i svi ostali uređaji, a u drugoj sobi kontrolni radio-aparat emitirao je program. Tehnički urednik bio Josip Šimunčić. Prva emisija posvećena je 17. godišnjici oslobođenja Karlovca i unatoč velikoj pažnji prilikom snimanja nije bilo moguće izbjeći neke greške, pa su tako slušaoci prve emisije mogli čuti zvukove motornih vozila i viku djece koja su se igrala u blizini. Službeno otvorenje bilo je 6. 5. i tom prilikom Radio Karlovac službeno je pripojen “Karlovačkom tjedniku”.

Izvor teksta: Perić, N. Ovdje Radio Karlovac. // Karlovački tjednik, 18(10. 5. 1962.).; Izvor slike: Radio Karlovac 1962. // Kafotka. net. Poveznica: https://www.kafotka.net/8114 (30. 5. 2022.)