Poznatiji kao braća Seljan, bili su hrvatski istraživači, rođeni i školovani u Karlovcu. Na put oko svijeta pošli su 23. siječnja 1899. i neko vrijeme bili u službi etiopskoga cara Menelika II., na čijem su dvoru obnašali povjerljive dužnosti i zauzimali visoke položaje u državnoj upravi. Proveli su geomorfološka, klimatska i etnografska istraživanja u području Rudolfova i Stefanijina jezera (danas Che’w Bahir) te osnovali naselje Seljanville. U Europu su se vratili 1902. godine te su sudjelovali u pripremanju vojne intervencije u korist Bura u Africi i držali predavanja u domovini i mnogim europskim gradovima. Od 1903. do 1913. istraživali su u Južnoj Americi, gdje su osnovali udrugu La Misión Cientifica Croata Mirko y Stevo Seljan. Odredili su položaj slapova Guayrá na rijeci Paraná, skupljali podatke i fotografski dokumentirali život domorodačkih plemena te ispitivali mogućnost eksploatacije salitre u Čileu. Započeli su s radom na projektu spajanja Atlantika i Pacifika rijekom Amazonom, koji se zbog Mirkove pogibije (u nerazjašnjenim okolnostima) nije ostvario. Stjepan je nakon bratove smrti nastavio putovati i istraživati manganove rude, živio je i osnovao obitelj u brazilskoj državi Minas Gerais gdje je umro 1936. godine. Objavili su na raznim jezicima mnoge putopisne crtice te knjige: Slapovi Guayrá (El salto del Guayrá, 1905.), Kroz prašume i pustinju (1912.) i Istraživačka putovanja dvojice Jugo-Slavena po Brazilu i susjednim republikama (Viagens de Exploração de Dois Yogo-Slavos pelo Brazil e Repúblicas Limitrophes, 1919.). Vrijednu zbirku autentičnih predmeta domorodaca Etiopije (133 predmeta) i Južne Amerike (240 predmeta) darovali su tadašnjemu Narodnom muzeju, koja se od 1919. nalazi i izlaže u Etnografskom muzeju u Zagrebu.
Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu digitalizirala je dvije knjige braće Seljan te je Gradski muzej Karlovac predstavio svoju Zbirku Seljan, čime su nadopunili ovaj projekt.
Dostupni su i članci koje su Seljani objavljivali u časopisu Prosvjeta između 1902. i 1911. godine. Popis literature upućuje korisnike na knjige koje su objavila braća Seljan te na znanstvene i popularne radove koji tematiziraju njihovo djelovanje. Strip poznatog crtača Andrije Maurovića Grob u prašumi (tekst Franjo Fuis i Marcel Čukli) izlazio je u časopisu Zabavnik (1943. – 1944.), a nastao je prema knjizi Zlatka Milkovića Braća Seljani.

Izvor teksta: http://bracaseljan.emz.hr/(28.7.2021.); https://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=55318 (28. 7. 2021.)