Toga dana izvedena je premijera “Matijaša Grabancijaša dijaka”, T. Brezovačkog u režiji A. Dičeka. Premijeru je izveo Omladinski studio Gradskog pionirskog kazališta u Karlovcu koji je već djelovao nekoliko godina no sigurno je da je u proljeće 1952. Gradsko pionirsko kazalište prestalo s radom te da su te iste godine počeli djelovati Dramski i Baletni studio. Prva premijera Dramskog studija bila je predstava “Ilirci”, V. Lunačeka. Prvi umjetnički voditelji bili su Stjepan Mihalić te Mirko Merle, a predstave su režirali uglavnom sami glumci. U drugom periodu dužnost umjetničkog voditelja vršio je profesionalni voditelj Studija Berislav Frkić. Od 2004. godine s mnogo uspjeha, predstava, gostovanja na festivalima i nagrada Dramski studio vodi Sanja Hrnjak, umjetnica koja je sebe darovala kazalištu. Zahvaljujući njezinim vrhunskim režijskim ostvarenjima te dubokom i vrlo kvalitetnom dramsko-pedagoškom radu s mladima, Dramski studio odigrao je brojne i uspješne predstave koje su nastavile tradiciju tog svojevrsnog umjetničkog fenomena. Neki od iznimnih uspjeha su:  svečano otvorenje 58. Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku 2018. godine s predstavom “Jaje” i svečano otvorenje 15. Welt-Kindertheater-Fest, najznačajnijeg svjetskog festivala dječjeg kazališta, Lingen/Njemačka, 2018. godine, s predstavom “Igra”. Festival se održava svake četiri godine. Otvorenju ovog svjetskog festivala prethodilo je kandidiranje preko 200 predstava iz cijelog svijeta. Međunarodni žiri od 12 članova odabrao je 18 najboljih predstava.
Dramskom studiju Gradskog kazališta „Zorin dom“ dodijeljena je 2019. godine “Nagrada za poseban doprinos promicanju dramskog odgoja i kazališnog stvaralaštva djece i mladih u Hrvatskoj i svijetu” u zadnjih deset godina. Hrvatski centar za dramski odgoj na godišnjoj skupštini održanoj 29. 12. 2021. godine, dodijelio je Dramskom studiju Gradskog kazališta „Zorin dom” Nagradu za trajan doprinos razvoju dramskog i kazališnog odgoja u Hrvatskoj za impozantnih 70 godina djelovanja.

Izvor teksta: Dramski studio Karlovac Hrvatska : 1952. – 2002. Karlovac : Gradsko kazalište „Zorin dom” Karlovac, 2002.; O dramskom studiju / Gradsko kazalište “Zorin dom” Karlovac. Poveznica:  http://www.zorin-dom.hr/programska_djelatnost/dramski_studio/o_dramskom_studiju (3.3.2022.); Izvor slike: Predstave / Gradsko kazalište “Zorin dom” Karlovac. Poveznica: http://www.zorin-dom.hr/predstave?item=650 (3.3.2022.)


Dom za odgoj djece i mladeži osnovan je kao Dječji dom i prihvatilište rješenjem Općinskog narodnog odbora u Karlovcu nakon čega su usvojena i domska pravila. Na taj način završeno je formalno osnivanje ove ustanove koja je s radom počela još 1953. godine kada su na raspolaganju imali samo jednu sobu u Domu učenika.

Izvor teksta: Djetinjstva na putevima. // Karlovački tjednik, V, 31(1. 8. 1957.); Izvor fotografije: Grčić, L. Dom za odgoj djece i mladeži na Baniji dobiva novi izgled. // Radio Mrežnica. Dostupno na: https://radio-mreznica.hr/dom-za-odgoj-djece-i-mladezi-na-baniji-dobiva-novi-vizualni-izgled/ (17. 10. 2023.)