Dozvolu i suglasnost Gradskog poglavarstva za prikazivanje kinematografa i živih fotografija u Zorin domu podnijeli su Rudolf Mosinger i Lavoslav Breyer, poduzetnici Prvog hrvatskog fotografičko-artističkog zavoda u Ilici 8. Ovaj dvojac organizirao je i prvu filmsku projekciju u Zagrebu ranije toga mjeseca. S obzirom da ovaj važan povijesni događaj nije bio popraćen u tada jedinom lokalnom listu „Svjetlo”, nije poznato kada je točno projekcija održana niti kakve su bile reakcije publike.

Izvor teksta: Jurilj, I. Film od Zorinog doma do Edisona : recepcija filma i prvih karlovačkih kinematografa u lokalnoj periodici, 1896-1920. Zagreb : Hrvatski filmski savez ; Karlovac : Kinoklub Karlovac : Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić”, 2017.; Izvor vizuala: Razglednica – Zorin dom (prije 1930.). Kafotka. Dostupno na: https://www.kafotka.net/8796 (20. 10. 2022.)

 


Kraljević je glazbenu školu završio u Karlovcu, a diplomirao je (1981.) i magistrirao (1983.) klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje je jedno vrijeme bio i docent. Od 1993. do 1996. bio je karlovački dožupan, nakon čega postaje ravnatelj, a potom i savjetnik i voditelj Glazbenog studija (1998. i 1999.) Gradskog kazališta “Zorin dom”. Nastupao je na solističkim koncertima diljem Europe i SAD-a i surađivao s uglednim orkestrima (Zagrebački solisti, Zagrebačka filharmonija i dr.) i solistima (Valter Dešpalj, Krunoslav Cigoj, Nada Ruždjak, Ivanka Boljkovac i dr.). Također se bavio zabavnom i jazz glazbom. Dobitnik je mnogih nagrada, a 1985. dobio je plaketu i nagradu grada Karlovca.

Izvor teksta: Karlovački leksikon. Zagreb : Školska knjiga, 2008.; Izvor vizuala: Glazbom kroz povijest Karlovca. Karlovac : Glazbena škola, 1994.