Vrbanić je za gradskog načelnika izabran većinom glasova na izvanrednoj gradskoj sjednici i to nakon što je prvoizabrani Ivan Banjavčić odbio obnašanje te dužnosti. Nakon izbora održao je sljedeći govor:

Vrlo mi je žao što je poglaviti i veleučeni gospodin dr. Banjavčić, taj ne samo za naš grad, nego i za hrvatsku domovinu vrlo zaslužni muž, iz prevažnih razloga odklonio naš jednoglasni izbor; pa tako je meni pala nezaslužena čast u dio, da sam kod drugog izbora počašćen prevelikim povjerenjem, te sam izabran načelnikom slob. i kralj grada Karlovca. Neznam, hoću li moći zadovoljiti velikom povjerenju ovog slavnog zastupstva, stoga vas najprije molim, velemožni gospodine, da bi visoke predpostavljene oblasti barem u početku moj rad kao neukog novajlije blago suditi izvolile. Nadalje molim opet Vas, velecienjena gospodo, da izvolite mene u mome težkom položaju jednodušno podupirati. U toj nadi obećajem svečano, da ću sve svoje slabe duševne i tjelesne sile i sposobnosti uložiti u korist meni povjerenog grada. Držeći se nadalje zakletve, koju ću, kad ovaj izbor potvrdjen bude, položiti, obećajem, da ću držeći se zakona, marljivo i savjestno radeći i obćinski imetak štedeći, proizvadjati Vaš program gospodo, koji bude i mora biti i mojim programom. Radeći dakle složno sa svimi stanovnici ovoga grada, promišljajuć svaku stvar trezno i ozbiljno, nadam se, da budemo mogli mnogo učiniti za boljak, napredak i razvitak ovog nama milog, a i na daleko rad svog domoljublja čuvenog grada. U to ime Bog nam pomogao! U toj nadi izjavljujem, da na mene pali izbor za načelnika slob. i kralj. Grada Karlovca primam.

Izvor teksta: Izbor načelnika grada Karlovca : Izvanredna sjednica grad. zastupstva 25. studenoga 1895. // Svjetlo. Posebno izdanje. (25. 11. 1895.); Izvor slike: Izbor načelnika grada Karlovca : Izvanredna sjednica grad. zastupstva 25. studenoga 1895. // Svjetlo. Posebno izdanje. (25. 11. 1895.)